Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - Антимовски хан - издание за животопис и култура"

 

 

Здравей, читателю!

 
Краят на 2019-а е. На 10 ноември се навършиха 30 години от маркирането на идването на демокрацията у нас след 45 години социализъм. Всички се запитаха какво всъщност променихме в себе си и в света около нас за тези 30 години. Един от авторите ни в този брой – Петър Чухов, написа:

„10 ноември
измамно синьо небе
над Парламента“

Все пак променихме някои важни неща. Потърсихме вяра – и в църквите, и извън тях. Потърсихме истинската свобода, себе си, смисъла, природата, корените си. Не променихме обаче представата си за братство. Онова нещо, което има най-голяма стойност във връзките между хората и означава да даваш на другия най-доброто, на което си способен. Защото месарят, който продава салам без месо, логично ще получи обувки, съшити с хартиени конци от обущаря. Всички сме в един кръговрат, който трябва да се задвижва от любов и уважение. Времето да осъзнаем това е наше.

Да си спомним, че на Светата Литургия всяка една неделя ние просим:
Целият ден да бъде съвършен, свят, мирен и безгрешен.
Ангел на мира, верен наставник, пазител на душите и телата ни.
Прощение и освобождение от греховете и прегрешенията ни.
Доброто и полезното за душите ни и мир за света.
Да завършим останалото време от нашия живот в мир и покаяние.
Християнски, безболестен, непосрамен, мирен свършек на нашия живот и добър отговор пред страшния Христов съд.

Нека се помолим за духа си в навечерието на новата година!


Валентина Добринчева

 

 

На корицата - Росен Дончев - из цикъла с черно-бяла живопис "Образи и текстове"

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево