Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - Антимовски хан - издание за животопис и култура"

 ЗДРАВЕЙ, ЧИТАТЕЛЮ!



Сутрин, докато подреждам мозайката за деня и преди да съм тръгнал по нейните сиви картинки, сядам в кварталното кафене,паля цигара и разгръщам вестника. Но той се нахвърля като тигър върху мен с безбройните си истини – катастрофа с двама убити, отровени улични кучета, войната в Украйна, изгорили на клада човек в Ислямска държава, и заровен в политическия папагализъм на любимите ръководители виждам как се обезличава българското слово. Тогава отронвам една сълза за убитите безсмислено или псувам пресипнал. Ставам и мисля, че целият свят на гърба ми тежи, като оня Вестител от детството с гюлле на краката. И се чудя как своя живот ще градя, щом световните работи са с главата надолу. Но ми светва от някакво камъче, случайно подритнато, че то е по-мъдро от всяка човешка идея. Живее без хляб и вода под дъжда и под слънцето скача и му пее кристалът. Макар да се гуши на днешния свят край оградата, то не събира от думите злоба, не знае страха на зимния студ и през епохите скита като мъничка песен.
И вместо брат на човешката злоба да стана аз на него разказвам своята болка. Слагам го в джоба и тръгвам по пътя си още недоизвървян, защото този свят се нуждае от ново подреждане.

Сашо СЕРАФИМОВ

 

 

 

 

 

На корицата: Христо Господинов – „Сеяч“, графика, смесена техника

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево