Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - Антимовски хан - издание за животопис и култура"

 

ЗДРАВЕЙ, ЧИТАТЕЛЮ!




„...Аз съм бил сляп, аз съм бил глупав! Каква чешма и какви мостове искам да правя? Себап! Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!” – в миг на просветление изрича Сали Яшар. В такива творчески мигове писателят Йордан Йовков създаде своите гениални произведения, за да направи себап на българската, европейската и световната литература. Неговото магическо перо роди творби, които разкриват неподозираната обич  и дълбочина в душата на българина, на балканеца, на човека. В тези разкази е най-хубавата песен на добруджанеца, най-значимата картина,  архитектурата на човешката душа, която Йордан Йовков подари на света. И макар понякога Йовковият добруджанец да обърква  реалния с художествения свят и в грубия материален свят да работи с нежните оръжия на изкуството, той не престава да върви по пътя на своята свобода. Именно с реалното и магическото той води своята борба за освобождение в първата половина на двадесети век от румънско господство.

Защо го казвам всичко това ли, читателю? Защото тази година се навършват 130 години от рождението на писателя и 70 години от ония паметни дни на септември, когато Южна Добруджа най-после става българска. Да си спомним за тях. Старците да ги припомнят на синовете си, а татковците да разкажат на децата си, защото „... Все е хубаво, като се връщаш, да те познаят вкъщи и да излязат да те посрещнат!...”, все е хубаво на този свят добруджанецът да си има Йовков, България – своя незаменим прекрасен духовен свят.



Сашо СЕРАФИМОВ

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево