Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ ЦЕННОСТ СА ХОРАТА"

НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ ЦЕННОСТ СА ХОРАТА

Интервю на Петранка Божкова

- Община Добричка е една от най-големите по територия в страната. Кои са особеностите в нейното икономическо и духовно развитие ?
- Местоположението на нашата община, умерено-континенталният климат, както и условията за развитие на екологично селско стопанство, преработвателна и лека промишленост, създават предпоставки и редица предимства за възходящо икономическо развитие. Разположена на кръстопът, община Добричка се намира в близост до черноморски пристанища и има лесен достъп до пазари в съседна Румъния и още по на изток. Ще започна с това, че общината е един от най-големите производители на селскостопанска продукция – пшеница, слънчоглед, царевица и други култури. Традициите в растениевъдството, прилаганата модерна агротехника и съхранените кадри обясняват защо тук средните добиви са едни от най-високите за страната при неполивни условия – над 450 кг. средно от декар пшеница, 360 кг/дка ечемик, над 220 кг/дка слънчоглед и 500 кг/дка царевица. Всички те са заели определен пазарен сектор и отстояват своите постижения и конкурентноспособност. Стараем се да подпомагаме и развитието на промишлеността чрез подобряване на комуникациите и инженерната инфраструктура в различните бизнесзони – Дончево, Карапелит, Батово и др.
Развитието на духовния и културния живот в нашата община има своите дълбоки корени, които отвеждат към създаването и откриването на първите училища и читалища. Някои от читалищата имат 150-годишна история и техният опит е безценен за поколенията. На територията на общината има 35 читалища, които и днес съхраняват духовните традиции на добруджанци. Читалищата са място, където се събират певчески и танцови групи, групи за обичаи, коледарски и лазарски групи, групи за стари градски песни, за руски песни, състави за художествено слово, инструментални групи. Всички читалища честват бележити дати и годишнини, а по традиция в селата се честват и празници от народния календар. Напоследък се възстановиха и традиционните сборове в селата. Апогей на фолклорната дейност в общината е регионалният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” край с. Дебрене, който през 2007 г. ще се проведе за 39 пореден път. Част от културния живот в общината е и честването на общински ромски празник, който ще се проведе на 6 април тази година.
Структурата на общинската мрежа от детски заведения и училища отговаря както на традициите, така и на спецификата в съвременното развитие на населените места в община Добричка. 720 деца на възраст от 3 до 6 години се обгрижват и възпитават в 31 целодневни детски градини, 1849 ученици трупат знания и формират умения в 21 общообразователни училища. Предприемаме действия за оптимизиране на мрежата от детски и учебни заведения много внимателно, като анализираме перспективите и търсим баланс между социален и икономически ефект. Съществуващата училищна мрежа е максимално оптимизирана. Осигурили сме най-оптималния вариант за транспорт на учениците, който дава възможност за най-пълното обхващане на всички подлежащи на задължително обучение.

- Кои са приоритетите в управлението на общината, като се има предвид нейната специфична структура – с 68 населени места, без самостоятелен административен център?
- Управлението на една община е сложен процес, в който съдбата ми отреди да участвам вече 18 години. В този смисъл, управлението на община Добричка няма друга алтернатива освен да бъде добро управление в името на нашите жители, за по-добър и по-качествен живот. Като основен приоритет в управлението на общината бих откроил реализацията на Визията за развитие на общината, залегнала в Общинския план за развитие 2007-2013 г. Прочитът на тази визия е община Добричка да се превърне в жизнена селска община с конкурентно земеделие, устойчива и разнообразна икономика, екологосъобразно и пълноценно стопанисване на природните и културни ресурси и осигуряване на по-добро качество на живот в центъра на Добруджа.
През настоящата, първа, година от членството на страната ни в Европейския съюз година ние утвърдихме няколко стратегически цели, които са обвързани финансово с наскоро приетия бюджет на общината за 2007 г. Най-напред ни предстои да работим приоритетно за повишаване на конкурентноспособността на местната икономика. Това означава ефективно да се използват всички налични ресурси, включително и чрез рекламиране на нашите възможности – потенциал, качество на земята, устойчиви фирми, представяне на свободни общински терени и наличен сграден фонд; участие в съвместен проект с други общини за изграждане на център за привличане на инвеститори. Специално внимание обръщаме и на необходимостта от подобряване на инженерната инфраструктура и рехабилитация на уличната настилка. Ограничаването на безработицата, осигуряването на по-ефективно административно обслужване на гражданите и бизнеса, електронните услуги са също сред основните ни стратегически цели. Оценяваме ролята на трансграничното и международно сътрудничество и в тази връзка ще посоча, че вече поддържаме партньорски отношения с община Кумпана от Румъния и община Каваклъ от Турция.
А това, че общината няма естествен административен център, е може би определено предимство, защото всички 68 населени места са в равностойно положение. Приоритетно място в управлението на община Добричка заема развитието на духовната култура и образованието. Рязко променящите се икономически и обществено-политически реалности изискват преосмисляне на общинската културна политика съобразно новите условия и перспективи за развитие на общината. Разработихме общинска Наредба за финансиране на културни празници, като използвахме обобщения досегашен опит и културните традиции в общината. Друг приоритет в управлението на общината е развитие на социалната съпричастност към хората в неравностойно положение и интегрирането на ромите и бедните етнически малцинства в живота на общината. Важно място ще продължат да заемат социалните услуги. В това отношение търсим начини за подобряване на условията за живот в дома за възрастни хора с деменция в с. Опанец, за разширяване на обхвата на Домашния социален патронаж и др.

- Как в община Добричка посрещате предизвикателствата, свързани с членството на Българя в Европейския съюз? Какво, според Вас, ще се промени за хората от общината?
- За мен отговорът на този въпрос има много измерения и засяга както хората, така и всички структури в общината. Членството в Европейски ясъюз е надежда за по-добро, но и голяма отговорност да достигнем високите изисквания и критерии във всички сфери на обществения живот. За това е необходимо работа, работа и пак работа – научно обоснована, целенасочена и с конкретни резултати, близки или равни на резултатите постигнати от Европейските страни. В изпълнение на стратегията за децентрализация вече втора година самостоятелно администрираме местните данъци и такси. С изградения Център за услуги и информация целим достъпност, прозрачност, качество и бързина на предоставяните услуги. Тези принципи на обслужване предстои да се утвърдят и развият и във всичките 68 населени места, където имаме поне по един представител на местната власт.
От началото на тази година стартира Интернет-страницата на общината, където по модерен начин хората могат да се запознаят с това, което администрацията върши, да се информират за видовете услуги, които предоставяме. Давам си сметка, че за да отговорим на всички предизвикателства, свързани с членството в Европейския съюз, имаме да извървим доста път.
За хората от общината промените, породени от членството, са свързани с по-голяма свобода на придвижване, повече информация и докосване до европейската култура, което им дава възможност за сравняване начина на живот там и у нас. Това ще поощри инициативните да приложат най-доброто от Европа в общината и да предадат обратно нашия опит, духовност, бит и култура.

- Ако един чужденец посети за първи път община Добричка, кои са местата и забележителностите, които ще го накарат да запомни своето посещение в този добруджански край?
- Първите впечатления ще са свързани с хората – най-голямата ни ценност. Ще ги запомни с гостоприемството, отзивчивостта, трудолюбието и любопитството да научат повече за човека и страната, от която идва. На всеки гост, дошъл с добри намерения, можем да покажем уредените стопански дворове и стопанисваната земя на земеделски кооперации, фермите на най-добрите арендатори и частни земеделски стопани Нали знаете колко са красиви нашите огромни пшенични ниви и полетата с цъфнали слънчогледи.
Сигурен съм, обаче, че непременно ще се запомни поречието на Суха река. Каньонът е известен с уникалната си природа – суходолия, скали, скални венци. Мястото е и една от археологическите забележителности на Южна Добруджа. Тук могат да се видят руини на антични тракийски, римски и средновековни крепости и скални манастири. Каньонът край реката свързва 8 селища от общината. Това е истински оазис, съхранил биологическото разнообразие на дивата природа в един преобладаващо земеделски равнинен край. Така че тук може да се развива екологичен и културен туризъм. В общината има една защитена местност – “Орлова могила”, в която има изобилие на божур и останки от степни гори в Южна Добруджа. В районите около селата Карапелит, Крагулево, Одърци, Дебрене и Прилеп интерес представляват останките от вкаменелости, стара римска и византийски крепости датиращи от 4-6 века и скални църкви – скитове.
Вярвам, че за гостите на нашия край ще е интересно да посетят и долината на река Батовска, която е и единствената планина под равнина в нашата страна. А към чистата природа, горите и ловните запаси едва ли някой чуждестранен турист би останал безразличен. На 17 км от КК “Албена”, на хълма над живописната долина на река Батовска се издига етнографският комплекс “Чифлика Чукурово”. Мястото е уникално със своя кристално чист въздух, и прекрасна природа – сякаш си в един друг свят, където времето е спряло. Тук всеки може да почувства магията на великото единство между природата и човека, красотата на традицията и българското фолклорно наследство, да срещне истинското гостоприемство.
В село Стефан Караджа е запазена и реставрирана прочутата “Каралезка чешма”, описана от добруджанския писател Йордан Йовков в разказа “Песента на колелетата”. Не е никаква тайна фактът, че всяко селище си има емблематични личности, за чийто благородни дела се говори с възхищение и след векове. Такъв е за китното добруджанско селище Малко Чамурлии (днес Малка Смолница), Костадин Кадийски. Къщата, в която живеела многолюдната му челяд, била построена по негов проект през 1870 година от майстор Иван Ботьов от село Гостилница Габровско. Заради архитектурните й качества къщата му е реставрирана и регистрирана като паметник на културата с местно значение.
Местността “Славната канара” край с. Дебрене, известна като хайдушко сборище на Хайдут Пейо Буюклията и дружината му, е също подходящо място да заведеш свой гост.Особено, когато тук се провежда съборът “Песни и танци от слънчева Добруджа”. С “Добре дошли!” посрещаме нашите гости и на празника на община Добричка, който съвпада със събора край Дебрене.

- Вестник “Антимовски хан” навършва 10 години. Какво е Вашето пожелание към редакционния екип и към читателите на изданието?
- На редакционния екип пожелавам много здраве и успехи в благородното му дело и разбира се повече и по-доволни читатели. А на в. “Антимовски хан” – да се чете и да не го напуска добруджанският дух!

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево