Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ХЛЕБОПЕКАРЯТ – ХУДОЖНИК"

ХЛЕБОПЕКАРЯТ – ХУДОЖНИК

Атанас Пеев


Повече от единадесет години вече не срещаме самобитния добрички художник Ангел Томов. Ако днес беше жив, щеше да е столетник. Мога да се смятам за щастливец, че познавах и общувах с такъв добър човек, като него. Дори очите му излъчваха благородство. Жалко бе, че не бе оставил поколение. Баща на какви ли добри деца щеше да бъде?! Животът му протече монотонно – от ранен изгрев до късен заник той беше около устата на пещта за хляб, а когато му оставаше макар и малко свободно време, рисуваше пейзажи, натюрморти и какви ли не още творчески хрумвания из живота на добруджанци и по-точно на добричлии пренасяше върху платната си. Работеше като хлебопекар във фурната, която бе наследил от дядо си и от баща си по добричката улица „Гоце Делчев”. Я от пазара, я от улицата хората отиваха при него и на сладка приказка за доброто старо време, за старите занаяти, за детството и младостта, които отдавна бяха останали далеч в историята. Разказваше бай Ангел и очите му се насълзяваха от мъка…
Роденият на 14 януари 1912 година Ангел Атанасов Томов беше тих, кротък, състрадателен и духовит. Под покрива на бедната им къща в Добрич се родили и израсли седем деца – Венета, Ангел, Стоян /1914-1994/, Велико, Атанас, Елена /1923-2003/ и Надежда. Родителите му Калина Стоянова и Атанас Томов Ангелов дошли в Добруджа от Мангалия /Северна Добруджа/. Основите на хлебопекарството във фамилията им били положени около 1788 година. Хлебопекари били дядото по бащина линия, бащата и синовете му Ангел, Стоян и Атанас. Близо 215-годишна е историята на хлебопекарството в семейството им.
Познавах отблизо Стоян Томов. Висока беше професионалната му подготовка в хлебопекарството и въпреки, че беше с основното образование, заемаше длъжността технолог в добричкия хлебозавод. Познаваше всички тънкости в хлебопекарството и не криеше тайните в занаята, а ги споделяше с колегите си в много села и градове. Съветваше специалистите от Хлебозавода, когато по някаква причина техниката излизала от строя, даваше им кураж. Предал опита си на десетки млади хлебопекари, които след това станали изявени майстори в професията. Когато понякога се случело хлябът да е по-некачествен, той го вземал в ръцете си, докато е още топъл, и като го погледнел по-отблизо, казвал: „От брашното е, пък после от майсторите!”. Стоян Томов беше „инженер” по душа и талант и затова хората го обичаха, та макар и понякога да е бил по-чепат с някои от тях.
Най-колоритен в голямото хлебопекарско семейство беше Ангел Томов. Посветил бе на любимата си професия близо половин век. Докато общувал с клиентите, а те били десетки, поставял статива пред горящата до червено пещ и започвал да рисува. Остави ни близо 250 платна със сюжети от градския бит. От тях осемнадесет са във фонда на Художествената галерия в Добрич. Останалите, като позастаря, ги подари на близки и приятели. Прибрал ги бе в малка неугледна стаичка, стара като него. Тогава казваше: „Ела да си избереш една! С мене вече всичко може да се случи. Искам да ги раздам на свестни приятели. Нека ме споменават с добро!”. Така с тъга в очите си заявяваше най-старият хлебопекар в града. Подари ми картина за двама влюбени в градския парк. Спомням си наистина само с добро за него. Той остана в спомените ми като изключително честен и почтен. Завършил основно образование в българското училище в родния си град през 1927 г. Стажът му бил само на едно място – в бащината му хлебопекарница, в която работил до края на живота си. Започнал да рисува още в ранното си юношество. Участвал за първи път в изложбата на художниците самодейци в Добрич през 1951 година. Две години по-късно се представил във втората градска изложба с творбите си „Добруджанско стадо” и „На полето”. Сред основателите е на групата на художниците в Добрич през 1966 година. Участвал е в национални изложби в София, в окръжна на групата на художниците в Силистра и в Общата художествена изложба „Земята и хората” в Добрич. От творбите му за стария град се открояват „Утро в Добрич”, „Зима в Добрич”, „Улицата с часовниковата кула” и др. През 1989 година в Художествената галерия в родния му град била подредена негова самостоятелна изложба.
Добричката културна общественост се отнасяше с почит и уважение към добротата и човещината на Ангел Томов, прекланяше се пред неговия самобитен талант и към пословичната му скромност. Добрият човек и самородният художник Ангел Томов си отиде тихо и безшумно от този свят, така, както бе живял, на 18 април 2001 година в Добрич – градът, в който се роди, твори и остана завинаги. Талантът му бе удостоен посмъртно с внимание – на 31 октомври 2007 година по повод 95 годишнината му в Художествената галерия бе открита изложба. Тя бе достоен жест към паметта на този почтен виден добруджанец, защото неговото сърце бе отдадено на всички.



Пламена Димитрова-Рачева – изкуствовед

„...Пейзажът при Томов представлява емоционално осмислена среда и в него се вижда плодотворното влияние на пост импресионизма. Авторът се интересува от целите на картината, като сюжет, като идея и от там, как средата, в която живее той самият, придобива постепенно облика на познатия ни днес градски пейзаж. Интересува се, как смесването на градския и селски бит постепенно се преобразява в годините. Неговите пейзажни и тематични картини свързани със земята, градът и битовите сюжети пресъздават типипичния характер и идиличност в облика на Добрич и Добруджа. Те изразно съчетават класическия и пост импресионистичен подход – композициите са изградени стабилно, в тъмни топли хармонии на цветовете или в студената изумрудена гама, под която прозират тъмни цветни подложки. Контрастите на ярка бяла светлина и тъмно пространство, в което формите сякаш изплуват създава впечатление за драматизъм, за емоционална среда. Живописните картини на Ангел Томов са добри като художествен резултат, защото показват сложния и самотен път на изграждането му като художник, път личен, извървян с голямата любов към изкуството, като един непреодолим копнеж към хоризонтите на голямото изкуство.
Може би за това и в пейзажите му присъства изобразителният мотив на странстващи по пътя самотни фигури, отправени към светлата линия на хоризонта. Обикновено композициите му са развити диагонално в изобразителното пространство и така те обхващат едни по-обширни панорами с множество планове. Това дава възможност на художника да ги изпълни с множество обекти или багри, с които да създаде усещане на богата живопис. Несъмнено влиянието на изкуството на Никола Тахтунов в ранните пейзажи на самоукия художник, като "Овчар" напр., постепенно се заменя с влиянието, което оказват върху него художници като Янко Атанасов и Филип Филипов. В натюрмортите с цветя, пъпеш и ателие, виждаме как при Томов отново се сблъскват двата художнически възгледа – задният фон е моделиран класически със светлосенки и степенуване на светло и тъмно, а цветята, плодовете, предметите от ателието – кутии, керамична ваза с четки, палитра, плодовете в натюрморта с пъпеш в предния план са разработени модерно, с цветни сенки.
Емоционалната привързаност на художника към действителността в цялото й многообразие и конкретност, вниманието му към сюжета, описанието и ролята на детайла, дори и някъде да могат да се открият някои рисунъчни деформации не обезсмислят интереса на твореца към съвместяването на българската традиция с динамичните идеи на времето, в което живее. Поради това можем да кажем, че Ангел Томов като самороден творец успешно променя и художествено обогатява своя пластично-изразен живописен език. Така естествено той намира своето място сред художниците на Добрич и получава свое творческо име, защото успява в картините си художествено да предаде емоционалния отглас на събитията в своя човешки живот.
Чрез непрекъснатото общуване с натурата, чрез пейзажа и неговата интимна страна той се проявява като живописец, влюбен в родното, в действителността, която го заобикаля, и я претворява с поглед, в който се смесват миналото и настоящето, събитията и усещането за идилична интимност. Затова ще го запомним и като част от изкуството на Добрич.”

Редакцията на списанието благодари за предоставените от ХГ Добрич репродукции, както и за словото на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева, прочетено на изложбата, посветена на 95 годишнината от рождението на Ангел Томов на 31.10.2007 г.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево