Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: БАЛЕТНИЯТ КОНКУРС „АНАСТАС ПЕТРОВ” НА 30 ГОДИНИ"

БАЛЕТНИЯТ КОНКУРС „АНАСТАС ПЕТРОВ” НА 30 ГОДИНИ

Илияна Жекова


НАЧАЛОТО

Преди 30 години по инициатива на Комитета за култура, Съюза на музикалните дейци, Окръжния и Общинския съвети за култура за първи път от 8 до 14 юли 1982 година в град Добрич (тогава Толбухин) се учредява Творческа среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров”.
Не случайно този празник от национално значение се провежда в град Добрич – родното място на първосъздателя на българския балет – Анастас Петров.
Целта на творческата среща е да даде възможност на младите хора, посветили се на балета, да изявят своите успехи и талант в едно благородно съревнование, както и да даде бъде повод и сцена за нови произведения за българския балет. Естеството на балетната среща е конкурсно и има за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетисти.
В първата творческа среща вземат участие най-добрите млади български балетисти от оперните театри от София и страната и Държавното хореографско училище, между които и готвещи се за участие в международни балетни конкурси в България, СССР, САЩ и Япония. Тяхното изкуство е оценявано от изтъкнати специалисти на българския балет с председател н.а. Нина Кираджиева и членове: н.а. Красимира Колдамова, която е и председател на Организационния комитет, з.а. Асен Гаврилов, з.а. Люба Колчакова, Петър Луканов, Румяна Лазарова, Стефан Йорданов, Николай Николов, Чавдар Христов. Първият носител на Голямата награда на името на Анастас Петров за високо художествено майсторство в областта на националното ни балетно изкуство е Ясен Вълчанов от Национален академичен театър за опера и балет – София.
В периода 1999-2008 година домакинството на срещата се поема от два града – София и Добрич. В духа на съхраняване на богатите си културни традиции, Община град Добрич и Общински съвет взеха решение за възстановяване домакинството на Националната среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров” в родния град на Първосъздателя. От 2010 година домакинството отново се връща в град Добрич и срещата се провежда под патронажа на кмета на град Добрич – г-жа Детелина Николова.
Учредена в Добрич, всяка среща ни оставя със спомени за незабравими мигове от съприкосновението ни с едно от най-ценните достояния на човешкия дух – балетното изкуство.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево