Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: МЕНЮ ЗА ДУШАТА"

МЕНЮ ЗА ДУШАТА

АХ

Миналата есен в Българския културен институт в Братислава бе представен културният проект „Добрич – духовна столица на Южна Добруджа с европейски измерения на културата”. В него за първи път в творческата практика на града четири изкуства – живопис, поезия, музика и компютърен дизайн, се обединяват в едно цяло. Прекрасно съчетаните компоненти на четирите изкуства можеха да се видят не само на живо, но и на траен  носител – интерактивен диск и двуезичен каталог под името „Меню за душата”. Записът на електронния носител дава възможност за едновременно въздействие на слово, живопис, графичен дизайн и музика и е предназначен за широката аудитория в страната и чужбина.
Концертът – спектакъл в Българския културен институт, включващ стихове на поетесата Марина Константинова и пиеси за соло флейта, поднесени от Росица Бояджиева, бе едната страна на събитието. Другата неделима част бе  съвместната изложба на художничките Гинка Димова и Вера Пенева, чиито трийсет платна по неподражаем начин разкриха творческия свят на жената – творец и нейната съзидателна безкрайна енергия. Препълнената изложбена зала с цветя, овации, добри думи, усмивки и приятелски прегръдки, доказа още веднъж жаждата навсякъде по света за култура, за обмен на идеи в сферата на изкуството, защото това е, което сближава хората и ги кара да общуват на универсалния му език.
По-късно на родна територия след завръщането си четирите талантливи дами от проекта 4Д, както го нарекоха за по-кратко те самите, представиха „Меню за душата” и в Добрич, където бяха приветствани от куртурната общественост на града.
Четворката получи покана да представи изложбата-спектакъл и в Прага през тази година, а не е изключено амбициозният проект да прекрачи и други граници.
Творческият квартет възнамерява да гостува през лятото на  Двореца в Балчик, а и да изненада с изкуството си  варненската галерия „Активарт”.
 В бр. 18 на сп. „Сънародник” в Словакия излезе обширна статия за гостуването на проекта, илюстриран с моменти от пребиваването на гостенките, а също и в сайта на Българския културен институт в Братислава.
В месеца на Жената и Пролетта, представяйки творческите изяви на Марина Константинова, Росица Бояджиева, Гинка Димова и Вера Пенева, им пожелаваме успех и много любов, защото зад всяко изкуство стои вдъхновението.

Четирите дами - Росица Бояджиева, Гинка Димова, Марина Константинова и Вера Пенева

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево