Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: СТИГА ТОЛКОВА!"

СТИГА ТОЛКОВА!

В памет на загиналите в горящия влак София-Кардам на 28 февруари през нощта

 

Лети през годините „влакчето на ужасите” безпилотно и неуправляемо, като международния трен, ориентиран към Ориента, чийто машинист е слязъл да се облекчи в крайпътните храсти, безпаметен от делириума, както предрече огледалото на някогашната ни, а и сегашна действителност с иначе нежното заглавие „Хълма на боровинките”. В нещастната ни страна, лишена от всякаква държавност дори президентският самолет може да аварира... Като в театър на абсурда. Децата ни – малкото, което успяваме да съхраним като изчезващите еделвайси по Пирин и Рила, децата ни – нашият залог, че утре България ще я има, ДЕЦАТА НИ – чиито длъжници сме за земното си щастие в тази несподелена любов към страната ни, НАШИТЕ ДЕЦА изгарят като факли, а за нас остава лицемерното и парадоксално палене на свещички в унизителната ни безпомощност. Децата ни бяха стъпкани в „Индиго”, децата ни се удавиха в Лим, децата ни бяха взривени в Кербала, децата ни са убивани ежедневно по пътищата на тая порутена от ненаситни апетити страна. И въпросът е не „де”, а кой ще бъде утре България? И той „виси със страшна сила” на угоените шии на стадо политици, лишени от членоразделна съвест. Цял живот робуваме на максимата, че справедливост на тоя свят няма – човекът, затова е човек и нему разум е даден, за да я въздаде! Сега и от нас зависи виновните да поемат отговорността си, сега и от нас зависи веднъж завинаги да бъдат лишени от отвратителното им чувство за безнаказаност! Ще изискваме, покой не ще им даваме, а инак – зелен семафор на опиянените от власт стрелочници сме дали като през 1972-ра... и огненият влак ще продължава да върви през България и през сърцата ни... Колко още жертвени клади за ненаситната богиня Власт?! Господа държавници и политици, кога поне малко ще вземете от закваската на великите ни възрожденци и ще покажете, че не корупцията и парите са смисълът на вашият живот.
Викът ни днес е протест срещу бруталната бездържавност в обрулената ни, подложена на колене страна. Протест срещу всички управници, които станаха сводници на най-святото - Родината. Протест срещу вероломната им алчност. Нови и стари, издигани в хоругви от заблуденото общество, как ще докажат оная искрометна и безкомпромисна обич към България, която предизвиква куршум и бесило?! България на Ботев и на Левски... България, която днес мерим във върнати гори и робска угода... България, която с безподобно търпение още чака чедата й да се преборят за живота на децата си...

Антимовски хан

Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево