Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: РАЗСЪЖДЕНИЯ ВЪРХУ ДИЛЕМИТЕ НА ЛЮБОВТА"

РАЗСЪЖДЕНИЯ ВЪРХУ ДИЛЕМИТЕ НА ЛЮБОВТА

Кремена Желязкова

Много пъти като всеки млад човек, аз също се замислям върху вечната тема за любовта, вълнуваща човечеството от неговото пръкване до век и веков. Не напразно класиците, пък и не само те, са я определили като най-великото човешко чувство. Макар че в днешното забързано ежедневие хората избягват да споделят тези свои чувства, мисля, че любовта е загнездена дълбоко в душите им. Нещо повече, сигурна съм, че душите ни са изтъкани от чувството любов. Сигурна съм, че и душите на нашите родители, и на техните родители винаги са били обладавани от любовта. Това е път, от който връщане назад няма. Но този път не е широка магистрала.  Той най-често е тясна, стръмна и на много места трънлива пътека, която можеш да извървиш само ако любовта ти е споделена. Или ако истински търсиш човека, с когото искаш да я споделиш. Тогава тази пътека ти става скъпа, ти ревниво я пазиш, търсиш я за да я извървиш отново и отново. Защото има ли нещо по-романтично от сенчеста планинска скоклива пътека, по която вървят щастливо прегърнати двама влюбени. Разбира се, както навсякъде, така и в любовта се допускат грешки. Но ако любовта е истинска и силна, тези грешки са преодолими. И ако добрата стара поговорка казва, че старата любов ръжда не хваща, аз бих я променила малко, защото си мисля, че и истинската, чистата любов също не хваща ръжда. Тогава и допуснатите грешки няма да болят. Даже, бих казала, те са донякъде и необходими, за да се засилва, да се утвърждава любовта.
Мисля си доколко е вярно и твърдението, че когато човек е  влюбен, нищо друго не го интересува. Ако е така, как да си обясним факта, че влюбените хора са по-работоспособни, те са по-изобретателни, а от това следва, че са и далеч по-отговорни. От друга страна, когато влюбените са заедно, те са всичко един за друг и действително нищо друго не ги интересува. Дилемата, според мен е двустранно решима. Или двустранно нерешима, в зависимост от това от кой отбор си. Това е като дилемата с чашата, дали тя до половината е пълна или до половината е празна. Хубаво е в такива ситуации да не се допуска разочарование.
Мисля си и за така наречена платоническа любов. Има ли такова животно и ако има, като как изглежда то. Най-общо платоническата любов е духовна, без физически допир, при която много често влюбените не признават един пред друг че са влюбени. Е, каква ще е тази любов, ако влюбените не си повтарят милион пъти, че се обичат, ако те не се прегръщат, не се целуват, не се любят, в края на краищата. Каква ще е тази любов, ако двамата не се гледат влюбено и ненаситно в очите. Напук на бащата на Малкият принц. Това е любовта. Именно такава любов е изповядвал и Платон, на това е учил хората. Заради това сиракузците са го продали в робство. А онова, което носи съвсем несправедливо неговото име не е любов. То е привързване, то е симпатия, то е някаква близост. То е всичко друго, но не и любов.
Любовната авантюра! Има ли тук любов или любовта е само “закачена” за авантюрата? Съвместими ли са двете думички? Дали тук чувствата са толкова искрени или се търси само краткотрайната физическа близост. Струва ми се, че второто е по-вярно. Иначе нямаше да бъде авантюра. Това, обаче, веднага показва, че думичката “любов” по-скоро украсява думичката “авантюра”, отколкото да я обогатява. Защото, не помня казах ли, че любовта е и богатство. А знаете кой забогатява краткотрайно.
Ех, любов, любов! Идваш неочаквано, тръгваш по пътеката, докосваш най-напред хората, после се вселяваш в тях. Не подминаваш никого. Е, има такива, които не си го признават. Толкова по-зле за тях. Но тия, които бягат от теб, които те презират. Горко, горко за тях.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево