Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДА СИ НАПРАВИМ ИСУС"

ДА СИ НАПРАВИМ ИСУС

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Нещатен и отговорен сътрудник. Поддържа съдържанието в интернет.

 

Родена е на 2 юли 1976 г. в Добрич. Завършила е Филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" София. Работи в Дарик радио - Добрич до 2019 г. Има издадени две книги - стихосбирка "Шипка" и поезия в проза "Посвещение". 

Последни 5 статии от ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Валентина Добринчева

Хората упорито се вардят от това да има постно на трапезата им. Рецептата на Исус - хляб, маслини и смокини или ябълки, не е на почит, ако към нея няма и блажна яхния.
Така тази Коледа ще посрещнем с няколко пъти заклано прасе, че и теле, агне и 10 кокошки в добавка. Та нали цяла година толкоз се трудихме за това!
Не чувахме гласа на искащите нещо на площада. Не вярвахме на унизените. Не простихме на сгрешилите. Мразехме и се съмнявахме във всички. Едно заклано или изядено прасе на постната трапеза няма да бъде нищо. Или пък точно това сме ние – използващите момента. Бъдни вечер на орехи и маслини. Едничка свещ на олтара на несъществуващата ни вяра. Една екзотика в битието на острите зъби и ножове.
След като не чухме молбите. След като изпъдихме духовниците от храма. След като продадохме жилищата си с майките ни вътре. След като всичките ни братовчеди заминаха на гурбет за по-малко от 30 сребърника. След като обедняхме. След като избрахме поредният Варава да живее. След като пуснахме вълците в кошарите и у нас. След като се наядохме със сланина, не се оригнахме и заспахме на топло... няма какво да се надяваме може би второто пришествие скоро да дойде.
Дали новият Исус ще бъде отново евреин? Или можем с каквато кал ни е останала да се опитаме да го направим наш! Че то друго родно не остана – ни земя, ни достойнство, ни чест. Държавата стана частна. А ние – можем ли да бъдем поне апостоли – с всичките ни слабости?...
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево