Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: НАГРАДАТА РУФ"

НАГРАДАТА РУФ

Самуил Стоянов

Роденият в Добрич художник Красимир Терзиев получи престижното отличие на новоучредения конкурс за ново българско изкуство. Главен организатор и спонсор на конкурса е г-н Гауденц Б. Руф. Той е бивш  посланик на Швейцария у нас (за периода 1995-2000г.) и както сам се изразява оттогава е запленен от българското съвременно изкуство. По време на дипломатическия си престой г-н Руф е помагал на български художници и институции, но след като държавната му служба приключва решава да направи и нещо повече. Не малка роля за неговото решение оказва и наблюдението му върху швейцарската културна обстановка, където годишно се провеждат близо десет големи състезания за визуални изкуства. Така г-н Руф създава фондация на своето име, учредява конкурс и кани международно жури. Конкурса се проведе тази година в два етапа. На първия етап художниците представяха свои портфолиа с документации и проекти. Небивалия досега награден фонд привлече голям брой участници - 184 автора, което учуди дори и самите организатори. До втория етап бяха допуснати само 20 участника, по 10 от двете категории (до 32 години и над 32 години). Крайната фаза бе изложба в Софийска градска художествена галерия - СГХГ. Наградите бяха обявени и връчени от журито при откриването на изложбата Shortlist 2007 на 18 октомври.
Наградата за млад автор (на стойност 2 500 евро) получи Светозара Александрова, която представи серия от маслени платна „Антагонист”. Наградата за утвърден автор (4 500 евро) бе присъдена от международното жури на Красимир Терзиев. Той участва в конкурсната изложба с част от своя проект „Движение в задния план”, който беше представен отново в СГХГ през юли месец тази година. В него той разисква и поставя под въпрос самоопределянето на личността в една инсценирана от глобалната филмова индустрия война. Като материали за своята изложба автора използва любителски снимки, видеозаписи и спомени на български статисти участвали в заснемането на батални сцени от филма „Троя” (Мексико, 2004г.). Инсталацията на Красимир Терзиев, която може да се види в изложбата Shortlist 2007  представлява малка стаичка, с екран на среща и разположени в ляво и дясно огледални стени. На екрана тече видео на античен войн, който изниква от хоризонта и с бойна стъпка се приближава към зрителя, след което изчезва и след секунда се появява отново следвайки същия път. Ако обаче зрителя се приближи и влезе в самата стаичка, този войник се отразява в огледалата и се мултиплицира в цяла армия.
Красимир Терзиев е роден през 1969г. в Добрич. До седми клас учи изобразително изкуство при Здравко Тошев в училище „П. Р. Славейков” и в школата на Тодор Балев. След това завършва Художествената гимназия в гр. Пловдив и Национална Художествена академия специалност „Живопис”. Още от началото на 90-те години на миналия век той е неделима част от образа на новото българско съвременно изкуство. В работите си използва различни модерни прийоми и електронни технологии. Живее и работи в гр. София, но участва в много изложби и форуми по цял свят. В автобиографията си има редица културни събития, на които е бил организатор.

Страница на конкурса: www.ruf-award.org – тук може да се види и каталога на тазгодишната изложбата




С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево