Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ЗА УЧИТЕЛИТЕ И МАГАРЕТАТА"

ЗА УЧИТЕЛИТЕ И МАГАРЕТАТА

Все се питам докога ние учителите, ще се водим от чужди интереси? Докога ще бъдем манипулирани от хора, които ни използват за собствено благополучие и реклама? Докога ще търпим магарета да ни водят? Това са неотложни въпроси, на които ако отговорим честно, ще разкрием до голяма степен проблемите на образованието в България. А те са много и някои са толкова тревожни, че следващата стачка може да не е на учителите, а на родителите. Но да започнем хронологично!
Най-важните проблеми в българското училище не са от вчера и онзи ден, а най-малко от 60 – 80 г. преди това. На управляващите от началото на ХХ век досега, не са им нужни будни и свободолюбиви даскали като Христо Ботев и Любен Каравелов, а послушни и кротки служители, които да изпълняват и се съобразяват с „меродавното” мнение на началниците си. Така, учителската професия от уважавана и ценена, постепенно девалвира до днешният унизителен слугинаж на ученици, родители и всеки който пожелае да се избърше с нас. Съвсем нормално, мъжете се отдръпнаха от тази почтена професия, и училищата през последните десетилетия бавно, но сигурно се феминизираха. Това съответно се отрази на децата, които както е известно, копират модел на поведение както на родителите и филмовите герои, така и на учителите си. С безумно ниското заплащане на един висококвалифициран и отговорен труд като учителския, управляващите умишлено или случайно постигнаха два основни резултата – ниско качество на образованието и абсолютно подчинение на учителската гилдия. Защото, за съжаление, достойните и уважавани заради знанията и качествата си учители, към този момент не са толкова много, колкото бихме могли да искаме. Повече от колегите се трудят на второ място, за да могат да съществуват що годе нормално, а това естествено се отразява на качеството на труда им. Има такива, които са физически негодни за друг труд, а немалко са и откровените калпазани, заработващи стаж за пенсия. Поне половината от ръководствата на училищата е порочно номенклатурна и вместо стимулиране към ново мислене и прогрес, насажда казармено послушание и феодална зависимост. Липсата на активно общество в България, нравствени и морални ценности и критерии, допълнително усложняват учителския труд и объркват представите на подрастващите за добро и зло, по пътя им към успех в живота. В министерството на образованието, от друга страна, се назначават апаратчици, некомпетентни в сферата на образованието, но верни на партията, която ги е назначила, и изключително компетентни как се приватизира за стотинки пионерски лагер, или как се прави дебела пачка от ремонти на училища и бази. И така подредени, проблемите няма как да не провокират гняв и възмущение в учителите, които като крайна мярка, се изразяват в стачка. Ето тук идва и голямата гавра с българския учител!
През последните няколко години, непрекъснато се шуми и спекулира с учителските протести. То не бяха статии, то не бяха коментари по всички медии, където увеличения и проценти на заплати, прелитаха като мухи над посрани гащи. В момента съм сигурен, че и най-незаинтересуваният българин е на мнение, че на учителите вече няколко пъти са увеличавани заплатите. И то с много пари! Което го кара да си мисли: - Е, не се наядоха тия даскали, бе! Хем не работят като хората по цял ден, хем имат сума ти ваканция, хем и много пари искат! Че те още малко и ще сравнят труда си с тоя на шофьорите!!! Срам нямат, ей!
И какво се получава в момента? Начело на протеста застават едни продажни и незаинтересувани синдикати, като резултатът от техните действия, ще е изцяло в полза на правителството. Защото всеки от учителите ще получи поне 100 лв. по-малко заради стачката, а това си е просто икономия в бюджета. Увеличение разбира се няма да има, защото инфлацията е толкова нараснала, че то автоматично се обезсмисля, а учителите ще бъдат охулени за пореден път. И точно както стадото се води от магарето, така и г-жа Такева се пазари от името на учителите с г-н Вълчев, все едно са на битака в Илиенци. И на единия, и на другия им е все едно за крайния резултат на преговорите, защото и двамата са представители на мафията в държавата ни. Единият – на синдикалната, а другият – на правителствената. Учителите – кучета ги яли, както винаги.
Защото ако не изкарат децата по главните улици, както автобусните шофьори блокираха столицата, учителите не биха могли да постигнат никакво увеличение на заплатите си. Което реално трябва да е не 50 или 100%, а в размер на два пъти от средната работна заплата за страната. Както е в Европейските държави, към които уж принадлежим и ние.
Държа да подчертая, че в текста дотук използвах изрази, доста крайни и навярно неподходящи за един учител, не защото съм невъзпитан или речникът ми е ограничен, а защото ми писна от вихрещата се простотия в държавата и защото хората които ни управляват, от друг език не разбират!

Ваш: Красимир Бачков
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево