Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: АЛО, БЪЛГАРИ... ОТ ООН-ТО"

АЛО, БЪЛГАРИ... ОТ ООН-ТО

ДИМИТЪР ВОДЕНИЧАРОВ е от с. Лебница, Благоевградско. Живял е 10 години в град Мездра, а от 15 години е в София. Автор е на книгите „Един такъв живот“ /1993/, „Чичок“ /1996/, „Яшмак и тамян“ /1997/, „Илия и...тия“ /1998/ – първи и единствен фразеологичен роман в българската литература досега, „Край Босфора и по-нагоре“ /2000/, „Балканджи Йов“ /2001/, „Бавни дъждове над София“ /2004/, „Капалици“ /2007/.
Покойният Георги Марковски го определяше приживе като „писател, който носи думи за огрев“.
Предлаганият на читателите на сп. „Антимовски хан“ текст е откъс от подготвяната за печат книга „УЖ“ и се публикува за първи път.




Пишем от ООН-то на българите, защото Ние сме днешния Господ.
В някои хора живее Бог, в други живее дяволът, а в трети живеят само глисти. Нека не се сърдим на никого. И глистът обича своята родина.
Вие, българите, казвате, че не сте расисти, а тъпчете черния асфалт, нали! Защо, казвате: да ходим в Африка, за да се почувстваме като бял човек?
Ало, българите, не сте само вие! Тук, в ООН-то има руси като славяни, с тъмна кожа на арабин, със свити очи на азиатец, с голямо чело на англичанин. Ако всеки тръгне така, с Бога напред?
Възможно е Бог да е направил всичко на този свят, тогава вероятно той е китаец. Всеки четвърти на света е китаец, без да броим тези в Китай. Старият Господ правил хората различни, но като стигнал до Китай, му омръзнало. Китайците вече са милиард и половина, а занимават ли се с нещо друго, не се знае. И тактиката са сменили – изнасят се вече по другия свят на малки групи, от по два милиона. От китайското БАН ни съобщават, че са изобретили щъркели, които никога на спят. Но и те не могат да се справят, оказва се, че номерът на китайката е пренабит.
Какво, българи, според вас, да прави ООН-то? Можем да съветваме само: ако в Китай правят Дядо Мраз, то нека поне той бъде женски. Така ще се спестява най-малко по един морков. Защото повече от китайците са само мераклиите, а по-малко от албанците само късметлиите.
Но не са само китайците. Всеки подлежи на развитие, макар че 80% от хората само симулират еволюция. Поне пет от седемте смъртни гряха са им хоби, но за всеки случай си подават молби за Рая.
Така сте и вие, българи с българи. Най-отговорни от всички са шотландците, те ходят с поли и не си го прехвърлят в другия крачол. Хора-откриватели. Един шотландски ветеринар правил изкуствено дишане на болна овца и така изобретил гайдата.
А българите какво? Оптимистът изучава английски език, песимистът изучава китайски език, а реалистът – автомат „Калашников“. Защото, казва българинът на всеослушание, при тази вътрешна селяния гражданска война в България е невъзможна, но за всеки случай...
Все пак, все пак… Светът се променя.
Французите все повече се питат как на мъжете от другите нации им се обръща езикът да спят с французойки. Защото един французин си прехапал езика и станал импотентен.
Англичаните от своя страна се качват в колите си, техните коли са като другите по света, само че мрънкането на жената е от лявата страна. Обръщат глава в тази посока и настояват пред своите половинки: „Милейди, кажете ми, че вече сте бременна и да престанем с тези смешни движения“.
Американските колорадски бръмбари пък вече нямат претенции за целия свят. Американците вземат все повече предпазни мерки и в интимната област – освен че се гумират, всичко става и в присъствието на адвокат. Затова, когато Господ намрази Америка, ѝ праща тайфуни. Когато Господ намрази останалия свят, му праща американците.
Но никой не е виновен на българите, че американците мислят седнали, англичаните – прави, арабите – легнали, а българите мислят след това. Вие дори един рожден ден не правите като другите. На рожден ден англичанинът отива с достойнство, французинът отива с торта, руснакът отива с водка, а българинът отива с приятели. И въпреки това българите имат мечта да живеят на Малдивските острови и всеки да си има остров, със заплата като в Лихтенщайн. Българите искат да ядат като американците, да пият като немците, а в България да им работи китаец с японски мозък и сингапурско трудолюбие, на когото да дават етиопско възнаграждение. Българите искат Тихият океан през целият ден да бъде тих и не ги интересува от какво е умряло Мъртво море.
Така, да прощавате, кризата ще си стои в България, защото най-добре си е у дома. Пък и в България, общо взето, всичко общо вече е взето.
Някой нещо да каже? Ако това ще ви успокои вас, българите, знайте, че навсякъде смъртността е по един случай на човек.
Вас това обаче не ви успокоява. Негрите ядяли само бял шоколад, за да не си хапят пръстите. Ноздрите им били широки, защото пръстите на ръцете им са дебели. Холандците пък културно предлагат: Моля, станете мой мъж… или жена. Канадците, под листа на националния си флаг, крият ли нещо или… Корейците съобщават, че изяденото куче не хапе. Виетнамците ги допълват – храни куче да те храни.
Мрън, мрън, българи… Това повод ли е да изровите томахавката на войната? Вие не можете ли да изчакате смяната на караула?!
Не чувате даже толкова близкия ви руски женски вопъл: „Какви мъже имаше някога – Зверев, Богатирьов, Медведев, а сега – Зайцев, Комаров, Мухин, Лебедев, че и Куроедов вече си имаме. Как да нямаме после белезници „Нежност“, сълзотворен газ „Момина сълза“ и междуконтинентални ракети – „Мир“.
Хайде холан, както казват холандците. Най-напред античните гърци са измислили секса, а римляните го доразвили, като прибавили и жената. Дотук добре. Вчера обаче бял мъж, европеец, хванал жена си на калъп с един негър, от бежанците. Много бил възмутен европеецът и вие, българите, заедно с него. А европеецът всъщност трябва да поощри жена си, тъй като по този начин съпругата му оказвала хуманитарна помощ на изпаднал в беда.
Не така, българи! Ако евреин, мюсюлманин и негър седят върху леда на заледено езеро и не си говорят, не бързайте да разтапяте леда помежду им. Защото Ивицата Газа не е интимна прическа и не е ваша работа да изследвате колко конски сили е имал Троянският кон.
Спрете да говорите, че негрите цял живот играят черно тото. На тия, негрите, как ли им изглеждали циганите? Вие настигнахте американците в американската мечта негрите да се върнат в Африка и под всяка мишница да носят по един евреин. Не забравяйте – САЩ е това – самото място, където бледоликите избили цветнокожите, за да направят път на чернокожите!
Приятелски настроен немец, смел французин, щедър евреин, миролюбив арабин, отворен японец, сам китаец, честен циганин, трезвен руснак, скромен и слаб американец, лоялен българин – това са най-естествените неща на този свят. Така смятаме ние от ООН-то.
Казва ни англичанинът, че Адам бил англичанин, защото само джентълмен ще си даде реброто, за да направят от него жена. Казва ни французинът, че Ева била французойка. Само тя можела да се отдаде на един мъж за една ябълка. Вие си имате своя версия, все си имате своя версия. А културното богатство е спорна работа. Безспорното е само това, че арменец е звание, евреин е призвание, циганин е професия, а българин е съдба.
Затова по-спокойно.
Правителството на САЩ вече официално ни уведоми нас от ООН-то, че ако не спрат ядрените реакции на Слънцето, вероятността да го нападнат е голяма. Не знаем дали във връзка с тези намерения, но до нас достигат сведения, че американците уговарят българите да отидат в техния американски Ад. Там наказанието заради земните грехове било да изядеш по една кофа фекалии на ден, а в българския Ад – по две кофи. Съветваме българите да не се съгласяват, а да си искат българския Ад. Наказанието в българския Ад е по две кофи на ден, но… ту фекалиите не докарали, ту кофи не достигат…

 

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево